Αξιοθέατα|Μουσεία-Κέντρα
Οικία Κοντού (Μουσείο Θεόφιλου)

Πρόκειται για λιθόκτιστο Αρχοντικό στεγασμένο με ξύλινη στέγη καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες και κεραμίδια "βυζαντινού τύπου". Είναι τριώροφο με κάτοψη ορθογωνική. Τμήματα του ορόφου κατασκευασμένα από "τσατμά"-μια ελαφριά κατασκευή από ξύλα και κονίαμα- εξέχουν από το περίγραμμα της βάσης και δημιουργούν τα "σαχνισιά" της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Ο τελευταίος όροφος είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες άριστης ποιότητας του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Kτίστηκε το 1835. Αρχικά ανήκε στον Αναστάση Χατζηαναστάση. Το 1905 το αγόρασε ο Ιωάννης Κοντός, ο οποίος έκανε ορισμένες μετατροπές, σύμφωνα με τα νεοκλασικά πρότυπα που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, τόσο στην εσωτερική διαρρύθμιση -κυρίως στο υπερυψωμένο ισόγειο- όσο και στην κύρια όψη του Αρχοντικού.

Tο 1962 κηρύχτηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Tο 1965 αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Tο 1966 έγιναν εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και επισκευής-στερέωσης του κτηρίου. Νέα επισκευή του Αρχοντικού έγινε το 1988-1990.

Eίναι ανοικτό για το κοινό και λειτουργεί ως "Μουσείο Θεόφιλου".
 
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  
   
Πόλη / ταχυδρομικός κώδικας: Ανακασιά, 38500 
Ημέρες-`Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 08.00 - 15.00,
Δευτέρα κλειστό
 
Τηλέφωνο 24210-49109


Γνωρίστε τα αξιοθέατα του Πηλίου, Leda Hotel
στο Πήλιο

Ξενοδοχείο Leda Πήλιο

 
Σχετικοί σύνδεσμοι
Ανακασιά Πηλίου | Χατζημιχαήλ Θεόφιλος |
 
 
Χάρτης
 
     
site created and hosted by